Tijd voor potje, deel II

We hebben hier dus sinds een week een “pispotje” staan. We vertelden Nora dat het dient om pipi en kaka op te doen en als ze meeging met ons naar het toilet, namen we het potje mee en ze mocht er dan gaan op zitten (met pamper). Niet meer en niet minder.

Maar van ’t weekend merkten we dat ze af en toe dingen deed die ze niet van ons geleerd of gezien had. Ze stapte zelf naar haar potje en deed haar rokje omhoog, nadat ze eventjes op potje zat (met pamper) stond ze recht en keek ze verwachtingsvol in het potje en nadien wou ze per se een doekje en begon ze haar poep af te kuisen.

We begonnen lichtjes te vermoeden dat ze dit waarschijnlijk in de creche ziet of leert van de oudere kindjes die aan het potjestrainen zijn.

En ja hoor, gisteren eens nagevraagd en ons madammetje krijgt in de creche op een vrijblijvende en speelse manier een initiatie in het zindelijkheidsproces!
Telkens ze Nora verschonen, zetten ze haar met blote poep op het potje en ook als de oudere kindjes (die actiever aan het trainen zijn) op het potje gaan, nemen ze Nora vaak mee om haar ook even op het potje te zetten. Enkele keren heeft ze – geheel toevallig – op dat moment pipi gedaan wat door Leen en Melissa uiteraard met het nodige enthousiasme onthaald werd. Wat ze nog niet doen, is haar laten rondlopen zonder pamper omdat ze absoluut nog niet beseft en voelt wanneer ze pipi moet doen.

Mama en papa hebben dus huiswerk gekregen: ook hier zullen we onze patat zonder pamper op het potje laten zitten! *

Ik ben alleszins blij dat ze er in de creche op een losse manier toch mee bezig zijn! En natuurlijk ben ik apetrots dat onze meid toch al een paar pipi’tjes in het potje gedaan heeft, zij het dan uiterst toevallig.

Enig minpuntje misschien is dat ik dit enkel te weten ben gekomen omdat ik er zélf naar vroeg… Het ware toch leuker geweest dat de kinderverzorgsters mij spontaan vertelden dat Nora per ongeluk een plasje in het potje gedaan had. Maar bon, dat zijn details. Voor hun is dat waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld, terwijl dit voor een mama en papa toch een mijlpaaltje is, niet waar?

* Nog geen dag bezig met de iets actievere potjestraining en er was al een ‘accidentje’! Nora deed deze morgen aanstalten om kaka te doen (we merken dit al van ver door haar gekreun) en papa had het fantastische idee om haar meteen op het potje te zetten. Nora vond dit aanvankelijk ook wel een goed idee tot op het moment dat de kaka echt kwam want toen zette ze zich plots recht (uit gewoonte waarschijnlijk) en belandde de volumineuze, niet zo compacte kaka op de vloer! Jammer genoeg geen tijd voor een fotomoment (toch bizar, de behoefte om die dingen te vereeuwigen op foto…) want Nora wou direct zelf handjesgewijs de kaka opkuisen. Papa probeerde ook uiterst kalm te blijven zodat Nora dit niet als iets negatiefs zou zien. Zelf heb ik dit ook maar via de papa vernomen want ik was ondertussen in alle rust Marie aan het eten geven in de slaapkamer…

Enfin, er is nog werk aan de winkel!

P.S. De etensbak van de poes zal ze dus wel degelijk als een potje gezien hebben!

Advertenties
Explore posts in the same categories: Nora, Ontwikkeling

4 reacties op “Tijd voor potje, deel II”

 1. Isabel Says:

  Eén tip, schaf u maar een deftige vod, hoop keukenrollen, berg vochtige doekjes aan, want ze plassen er toch nog heel dikwijls naast hoor :))

  Ik zou het toch even melden in de crèche dat je liever op de hoogte gehouden wordt.
  In het begin had Renee een heen- en weerschriftje, toen het te druk werd in de crèche (veel kindjes van ongeveer dezelfde leeftijd), werd dit afgeschaft. Ik heb toen heel duidelijk gezegd dat ik een mama ben die op de hoogte wil blijven van hetgeen er overdag met haar kind gebeurt (hoe erg het ook klinkt, er zijn echt wel heel veel ouders die hun kinderen gewoon afzetten en ophalen hoor…) en wij worden nu wel heel deftig op de hoogte gehouden (telefoon, sms, mail, foto’s, …).

  Communicatie is een must, ook tussen crèche en ouders. En volgens mij kan je trouwens ook maar successen bereiken (of het nu over zindelijkheidstraining gaat of over iets anders), wanneer er op alle plaatsen waar het kind vertoeft ietwat van een zelfde aanpak heerst.

 2. Isabel Says:

  Hmm… die ene smiley moest dus gewoon een haakje zijn :)

 3. Tamara Says:

  Je hebt helemaal gelijk, Isabel. Hier is er wel een heen-en-weer-schriftje en ze doen hun best maar heel veel staat daar niet in: wat ze gegeten heeft, hoelang ze geslapen heeft en met wie of wat ze gespeeld heeft (soms heel kort soms wat uitgebreider). Als we vragen hebben, beantwoorden ze die wel uitgebreid. De belangrijke dingen communiceren ze wel (behalve ivm zindelijkheid dan), maar wat ik ook graag weet, zijn die andere kleinere anekdotes, grappige gebeurtenissen, reacties,… bvb. hoe ze speelt en reageert met en op andere kindjes en of ze daar ook woedebuien heeft enz enz.
  Maar bon, het is voor hen wslk ook moeilijk om dat dan voor elk kindje te doen.

  En foto’s! Dat zou ik ook wel leuk vinden, misschien moet ik dat maar eens proberen aankaarten volgende week :)

  Ach, ik zou gewoon zo eens heeeeeel graag een klein vliegje zijn in de creche, één dagje maar.. :)

 4. maaike Says:

  foto’s heb ik vorige week in de kribbe van Isla ook heel voorzichtig aangekaart…
  blijkt dat ze in de kribbe nog een gewoon fototoestel hebben en dat het soms heel lang duurt voor het rolletje vol is (en ze nemen eigenlijk alleen een foto tijdens verjaardag :-()…
  we mogen ons fototoestel wel eens meegeven en dan nemen ze wel wat foto’s… (tja, hadden we dat geweten)
  Nu moeten we dat dus nog in de praktijk brengen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: