“Koetie koetie”

Nora is zelf nog maar een peuter maar – net zoals volwassenen – gebruikt ze een ‘babytaaltje’ als ze tegen Marie praat.

Een kleine situatieschets: ze brengt haar gezichtje vlak naast Marie’s gezichtje, haar hoofdje schuin en dan begint ze honderduit te brabbelen met een hoog stemmetje én met de tong tussen de tanden (lispelen dus). Dit alles met een grote glimlach en opgetrokken neusje. Soms houdt ze ook nog haar handje tegen haar eigen gezicht en beweegt ze haar uitgestoken wijsvingertje op en neer terwijl ze praat tegen haar zusje. Ongelofelijk schattig!

Vermoedelijk is dit imitatiegedrag. Ik heb zeker en vast de neiging om in een hogere toon tegen Marie te praten. Doen we dat eigenlijk allemaal niet automatisch als we tegen een baby praten? Misschien is het wel eerder aangeboren gedrag in plaats van aangeleerd gedrag? Maar waarom eigenlijk? Zouden baby’s die hoge tonen echt zoveel aantrekkelijker vinden? Misschien wel. Zolang het maar geen “koetie koetie koetie” of “kiele kiele kiele” is met bijhorende kneepjes in de wang: brrrrrrr! ;)

Lispelen doe ik alleszins niet. En de papa ook niet.
Geen idee waar ze dat vandaan haalt/geleerd heeft …

Advertenties
Explore posts in the same categories: Gedrag, Nora

2 reacties op ““Koetie koetie””

  1. annava Says:

    Ik vraag me dat ook vaak af!
    Want hier is dat ook zo, tegen Mia spreekt iedereen met zo’n hoog stemmetje en met veel onbestaande woorden.Tegen de tweeling spreekt iedereen dan meer in standaardtaal omdat zij dat moeten leren. Taal, het is iets bizar he.


  2. […] juni 2008 · No Comments Nora reageert al een tijdje op haar zusje Marie: babbelen in een babytaaltje met een hoog stemmetje, aaikes geven, kusjes geven. Het slaan en knijpen en pitsen is gelukkig veel […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: