20 maanden

Zo lang al genieten we van ons krullebolletje!

Hoe zit het nu met Nora’s spraakontwikkeling? Wel, de laatste weken zijn er wat woordjes bijgekomen in haar woordenschat. Maar naar mijn gevoel toch nog steeds geen grote doorbraak in het spreken. Op zich kent ze al behoorlijk wat woordjes (of toch voldoende om niet ongerust te zijn over haar ontwikkeling), maar ze mankeert vaak nog de ‘klik’ om ze toe te passen in een concrete situatie. Als ze bvb iets wil, zal ze dit nog heel vaak duidelijk maken door te wijzen gepaard gaande met een “uuh uuh”-kreetje. En o wee als we niet weten wat ze wil “zeggen”. Frustratie bij haar maar minstens evenveel frustratie bij ons.

Als we haar proberen te overtuigen om het woordje te gebruiken ipv enkel te wijzen en te “uuh uuh”-en (van de Kind en Gezin arts moesten we namelijk een 5tal maanden geleden al “de lichamelijke taal negeren en de verbale taal stimuleren”, ’t is dat we dat nog niet met handen en voeten aan het proberen waren natuurlijk…), lijkt het alsof ze wel wil (en soms ook kan), maar niet goed durft. Uit perfectionisme of onzekerheid misschien?

Ze drinkt heel veel water, maar het is pas vandaag dat ze ein-de-lijk het woordje water min of meer zegt (dat denken we toch). Ze kent het woordje dus, maar toch zal ze (uit gemak?) nog vaak wijzen naar haar beker en “uuh uuh” zeggen. Zelfs als we dan vragen wat ze wil of vragen “wat is dat?”, blijft ze wijzen en zwijgen. En als we zelf zeggen “Dat is water” roept ze heel enthousiast “JA” alsof wij getest worden en zij ons bevestigt :)

Nuja, het zich uitdrukken in woordjes en nadien kleine zinnetjes zal wel komen, stap voor stap. Maar we kijken er toch een beetje ongeduldig naar uit; het zal haar en ons leven toch ietsje makkelijker maken.

Een overzicht van haar woordenschat:

Ja
Nee
Mama(tje)
Papa(tje)
Tut
Dada
Manee = maar neen
Buba = Bumba
Us = muts
As = jas
Susje = zusje

Eetj = teen
Oetj = voetje
Oeltj = stoeltje (1 x gehoord)
Atej = water
Jebbeuh = dat hebben
Da = dat
Daa = daar
Ut = uit
Oes = poes
Isj = vis
Aat = paard
Vvv = vogel/vliegtuig/vlieg
Kitj = kindje
Ba = bal

Até = santé
Sjapeuh = slapen (1x gehoord)
Shit (!)
= zie(t)
Oot = hoor(t) (+ vinger aan oortje)
Shhht ! (+ vinger voor mondje)
Namnam (als ze eet)
Boem (als iets valt)
Oesj (als iets valt)
Oh! (als ze iets interessants ziet)
Boe (doet de koe)
Woef (doet de hond)
Knort (als ze een varken ziet)
Voemvoem (doet de auto)
Ee tee ie = één twee drie

Advertenties
Explore posts in the same categories: Nora, Ontwikkeling

6 reacties op “20 maanden”

 1. maaike Says:

  het ziet er toch al een behoorlijke lijst uit!
  gene stress zou ik zo zeggen…
  en om het vragen en geven speels te oefenen kan je winkeltje of andere vraag- en geefspelletjes spelen…
  wat jij vraagt moet ze geven, wat zij vraagt krijgt ze…
  da’s niet zo stresserend als in een concrete situatie (want dan zit je toch maar snel op een frustratieniveau he) maar toch hetzelfde principe dat ingeoefend wordt.
  good luck!!

 2. saar Says:

  Titus zit nog niet in die fase ;)
  Maar een van de kindjes van mijn broer sprak ook vrij weinig op die leeftijd. Een hele tijd later kwamen er plots vlot tweewoordzinnetjes uit. Net alsof ze gans die tijd ‘in stilte’ had geoefend ;)
  No stress!

 3. annava Says:

  Super schattige foto, echt waar!
  Over het spreken maak je geen zorgen, ieder kindje heeft zijn eigen tempo en trouwens, ik vind haar woordenlijstje al mooi hoor.

  Ze zal de klik nog wel maken!

 4. Tamara Says:

  Merci voor de goeie tip, Maaike!

  Het is niet dat ik me zorgen maak, haar lijstje is inderdaad behoorlijk. Alleen weet ik dat ze die woordjes kent, maar ze past ze nog niet vaak toe, zeker niet in een situatie wanneer ze iets wil. Misschien omdat ze dan in een soort ‘stress-situatie’ zit (ik wil iets en ik wil het nu) waardoor ze nog wat blokkeert om haar kennis toe te passen? Dat komt zeker en vast wel nog, maar ik ben vooral ongeduldig! ;)

 5. Isabel Says:

  Die krullen (én wangetjes) zijn zo de max, nie normaal :)

  Valt toch goed meer haar woordenschatlijst? En dat gaat sowieso ferm in sprongen hoor, no worries :) Ze zal wel even goed kunnen tetteren gelijk haar -euh- kweetnie ;)

 6. jennifer Says:

  Ja, kan goed zijn dat in ‘stress’ gewoon even niet ophet juiste woord kan komen hoor. Merk dat zelf ook bij Luca die dan plots gaat wijzen en dat!dat! roepen terwijl hij eigenlijk gewoon ‘Wake’ (water dus) kan zeggen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: