Back @ Home

We zijn al van dinsdagmorgen 5u terug thuis eigenlijk, maar wegens extreem moe zijn had ik geen tijd en vooral geen zin om te bloggen. Maar nu wel!

Hoe het was in Polen?

Vooral:
Vermoeiend! Gevolg van starten met een slaaptekort door ’s nachts te rijden, ginder niet echt kunnen bijslapen, ’s avonds niet vroeg genoeg in bed (de avond van het feest was het 2u30 en dan waren we nog een van de eersten die naar de hotelkamer gingen), de kindjes die extreem vroeg wakker waren (4u30 of 5u) en heel drukke dagen. De meisjes hebben twee keer een heel erg kort middagdutje gehad, dus die waren ook doodop.

Maar ook:

 • De autorit was een groot succes. In de heenweg ’s nachts hebben ze vooral geslapen. En als Nora even wakker werd, bleef ze goedgezind: ze begon te lachen, te tateren of een beetje te spelen met de grote tas speelgoed die naast haar stond. Ook Marie sliep rustig en dronk goed onderweg. Zalig. Zelfs op de terugweg toen we overdag reden, was Nora superflink: ze kon zich heel goed zelf bezighouden en heeft geen enkele keer geklaagd dat ze uit de auto wou. Toch wel verbazend voor zo’n kleine pruts nog! Marie had het op de terugweg iets moeilijker om te slapen (korte dutjes en steeds voorafgegaan door een ferme huilbui).
 • Het stadje Kalisz was best een charmant stadje met een gezellig pleintje. In het midden van het plein was er een groot platform met trapjes. En laat ‘trapje op, trapje af-klimmen’ nu toevallig een van Nora’s favoriete bezigheden zijn momenteel! Plezier dat ze had.
 • Een deel van Kalisz is omringd door een heel groot, mooi park waar we veel eekhoorntjes van dichtbij hebben kunnen zien.
 • Mijn schoonzus Aga heeft heel lieve, gastvrije ouders. Alleen jammer dat het Pools een onverstaanbaar taaltje is en we niet echt veel hebben kunnen babbelen. Maar daardoor konden we des te meer eten en genieten van de kookkunsten van Aga’s mama. Nogmaals een dikke merci voor de welkome ontvangst!
 • Met ons viertjes in een hotelkamertje slapen: het is een ware uitdaging! Allereerst puzzelen om de twee bedjes zodanig te plaatsen dat er ook nog wat bewegings- en speelruimte vrij was in de kamer. Maar ook niet evident om te vermijden dat de ene zus de andere wakker maakt tijdens de dutjes en ’s nachts. ’s Nachts sliepen ze allebei gelukkig door elkaars lawaai, maar ’s morgens niet meer waardoor ze rond 5u klaarwakker waren. Wij daarentegen… Zeker de ochtend na het feest kon ik – letterlijk – mijn ogen niet openhouden. Vreselijk. Ongelofelijk hoe kleine kindjes kunnen bruisen van energie zo ’s morgens vroeg ook al zijn ze zelf ook niet uitgeslapen, terwijl wij er slechtgezind en futloos bij lopen.
 • Zoals gevreesd, heeft Marie zich luid en duidelijk laten horen tijdens de huwelijksmis (correctie: het eerste kwartier heeft ze heel flink zitten spelen op de schoot van Ada). Zelf konden/mochten we haar niet troosten, maar gelukkig was er nicht Kim die Marie heeft kunnen afleiden en troosten door er een half uur op de arm mee rond te lopen en in cirkeltjes te draaien. Een goeie mama dat ze ooit zal worden, amai niet! Ze werd trouwens bijgestaan door Ada die zich vooral ontfermde over Nora die gans de kerk wou verkennen en dan vooral het gedeelte achter het altaar… Merci eh alletwee!
 • Het feest zelf was heel plezant. Veel ambiance, veel gedans, lekker en véél eten, leuk gezelschap en gelukkig werkte de babyfoon zodat we ongestoord konden genieten.
  En wat is er zo speciaal en anders aan een Pools trouwfeest? 1. Er is con-stant eten: ze brengen plateaus vol eten aan, nemen die na een tijdje weer weg en na 10 minuutjes zijn ze daar weer met iets anders. En dit tot op de allerlaatste minuut van het feest. 2. De volgorde van eten: we zijn begonnen met soep, dan een plateau met verschillende kipbereidingen, warme en koude groentjes, dan een ijscoupe (!) – somigen dachten al dat het gedaan was met boefen – , dan een plateau met gebak, dan de bruidstaart. En een uurtje later beginnen ze weer van voor af aan met een koude schotel en nadien brochetten (maar dat laatste hebben we gemist wegens al gaan slapen), enz. 3. Vodka! Vodka! Vodka! Ze drinken daar vodka zoals wij hier wijn drinken. Bij elk bord stond er een gevuld glaasje vodka en de fles stond ernaast. Tegen het einde van de nacht waren er dan ook verschillende feestvierders – waaronder broerlief aka bruidegom – die zo gehecht waren aan hun fles vodka dat ze er constant mee rondliepen en – uiteraard – van dronken. 4. Dansen dat de Polen kunnen! Tussen élk gerecht wordt er enthousiast gedanst, de hele avond en nacht door. Ik heb de dansvloer geen enkele seconde leeg gezien. En 5. Hun feest duurt enkele dagen. In ons geval twee dagen: zondag was er opnieuw eten, drank, muziek en dans van 14u tot 18u. Het leuke hieraan vooral was dat deze keer Nora kon meefeesten en dat ze zich te pletter heeft geamuseerd. Ze was niet weg te slaan van de dansvloer! Handjes draaien, springen, dansen, handjes klappen,… Op een bepaald moment deed ze zelfs haar schoenen uit om op blote voeten verder te dansen. Ze heeft meer dan één Pool gecharmeerd waaronder ook de zanger van het live-orkest die gehurkt op één knie een liedje zong, speciaal voor Nora (jaja, nù vinden we dat nog schattig…).En met de ballonnen spelen! En met haar nonkel Bjorn spelen (die nauwelijks een 5tal jaartjes ouder is dan zijzelf)! En zot dat ze is van “Born”. Ze liep er constant achteraan, gaf hem spontane knuffels en kusjes, ging er gaan op liggen (nog iets dat we nù nog schattig vinden…), riep heel luid en streng “Kom Boooorn kommm!”. En Bjorn genoot van de aandacht en was heel lief en zorgzaam voor zijn nichtje.

Kortom, ’t was plezant!

We zijn nu al aan het brainstormen waar en hoe we volgend jaar op vakantie gaan…

En hoe kunnen we ons dancing queen beter laten zien dan op een filmpje? Kijk maar mee:

Advertenties
Explore posts in the same categories: Gezin, Reis

Tags:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 reacties op “Back @ Home”

 1. Isabel Says:

  Je kleed! M.O.O.I.!

 2. maaike Says:

  wat schattig dat filmpje!
  en wat super dat het allemaal zo goed meegevallen is en jullie zien er stralend uit!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: