Proper

Nora is “proper” ofte zindelijk. Joepie! Enkel nog overdag uiteraard, ’s nachts en tijdens haar dutje draagt ze nog een pamper. Maar – zeker in de crèche – vaak is haar pamper na haar dutje nog droog en gaat ze meteen op het potje om een grote pipi te doen, dus ze kan (on)bewust haar plas ophouden. Ook als ze wakker is, kan ze zich vrij lang ophouden en plast ze minder frequent maar vaak grote plasjes (en wij tussendoor constant vragen: “Nora, moet je pipi doen? Pipi doen in potje eh want je hebt geen pamper aan eh” waarop zij doodserieus: “neen eh, nie pamper eh, No-a b(r)oekje aan eh“). En trots dat ze is, elke keer ze pipi op het potje doet: “Avoooo! No-a pipi etaan! Papa tonen eh!?” En telkens weer hetzelfde ritueel: handjes op de grond om billetjes te kuisen, broekje terug aan, zelf potje dragen naar het grote toilet – met tussenstop bij mama of papa om de plas of de (stinkende!) kaka te tonen – , onder begeleiding de inhoud in het toilet gooien, toiletdeksel dichtdoen (en elke keer hopen dat haar vingertjes er niet een keer gaan tussen zitten), zelf op de toiletpot kruipen en zelf op de knop duwen om door te spoelen. Haar van de pot halen, deksel open en “pipi weg, dada pipi!” en dan het potje weer zelf terugplaatsen.

Eigenlijk hebben we het feit dat ze nu (al) zindelijk is vooral te danken aan de crèche. Leen en Melissa houden zich vrij intensief bezig met zindelijkheidstraining van hun kindjes, elk op hun eigen tempo weliswaar. Ze laten de kindjes vanaf een bepaalde leeftijd (tussen 1,5 en 2j, afhankelijk van kind tot kind) op geregelde tijdstippen op het potje gaan. Toen Nora ongeveer 15 maand was, wou ze de grote peuters van de crèche constant imiteren. Eerst gewoon met pamper en al op het potje gaan zitten, nadien mocht ze met haar blote poep op het potje zitten. In begin zat er soms een keer toevallig een plasje in haar potje, maar vaak niet. Dat evolueerde vrij snel naar vaak wel een plasje en soms niet, maar ze kon zelf nog niet aangeven dat ze moest pipi doen. Tegen dat ze bijna 2 was, merkten de kinderverzorgsters dat haar pamper tussen de potjesbezoekjes droog bleef en nog later ging Nora tussen de vaste potjesmomenten door ook zélf naar het potje om pipi of kaka te doen.

Sinds vorige week draagt ze geen pamper meer in de crèche (en thuis ook niet) en het gaat héél héél goed! Slechts één ongelukje gehad omdat ze haar broek moeilijk en te laat open kreeg. In begin van de week was het nog moeilijk om tijdens het eten droog te blijven (als ze aan tafel zat, merkte ze te laat op dat ze pipi moest doen met een natte broek tot gevolg), maar tegen het einde van de week kon ze ook tijdens het eten flink zeggen dat ze pipi of kaka moet doen.
We hebben *houdt hout vast * voorlopig nog maar erg weinig ongelukjes of natte broekjes gehad. Ik moet er wel bij zeggen dat we ze meestal wel nog een pamper aandoen als we weggaan…

Het komt wel goed uit, zo met die financiële crisis enzo, kunnen we toch al wat besparen in pampers bij één van ons twee kadeeën.

img_8677

Advertenties
Explore posts in the same categories: Nora, Ontwikkeling

9 reacties op “Proper”

 1. jennifer Says:

  :) super. ja, als je op pampers kan besparen is het toch al wat eh.

  Hier veegt Luca er z’n broek aan hoor. Kunnen wel, maar willen, ho maar :) Een algeme staking hebben we hier voor.

 2. Isabel Says:

  Zo leuk en gemakkelijk hé!

  Flink van haar!

 3. zeezicht Says:

  Als dit je dochtertje is dan mag ik zeggen: wat een mooi poppetje!

 4. annava Says:

  Wat een mooie foto zeg!
  Echt een schattig meisje.

 5. annava Says:

  Wat een mooie foto zeg!
  Echt een schattig meisje.
  En oohja, flink uiteraard

 6. annava Says:

  Wat een mooie foto zeg!
  Echt een schattig meisje.

 7. maaike Says:

  wat knap!
  bravo bravissimo!!

 8. alejosa Says:

  Leuk hé, en gemakkelijk!

 9. katrien Says:

  Bravo Nora!
  Hier wil Sienna wel altijd mee op het potje met Amber, maar ze snapthet precies nog niet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: