“Fan! Til!”

Thuis slaapt Marie ’s middags gemakkelijk 2uur, soms 2 uur en een half. Ze is effenaf blij als ze mag gaan slapen. En wij ook, want als Marie moe is, wordt iedereen er moe van.
Al van in begin slaapt ze in de crèche veel minder. Teveel kindjes in dezelfde kamer? Teveel achtergrondlawaai? Of misschien is het daar gewoon te leuk, is er teveel speelgoed en zijn er teveel kindjes om mee te spelen. Maar meestal sliep ze wel een uurtje, soms anderhalf uur en heel, heel, héél soms sliep ze eens twee uur waarbij de twee kinderverzorgsters telkens superverbaasd waren.

Vorige week donderdagmiddag had ze niét geslapen. Geen half uur, geen 20 minuten. 0 minuten.
Constant rechtstaan in haar bedje, roepen, babbelen, lachen. Maar vooral: de andere kindjes in de kamer die wel willen slapen storen. Ze ligt sowieso al in de kamer van de kindjes die moeilijk inslapen.  En de kindjes die echt heel moeilijk slapen, worden in de speelruimte gelegd met een van de kinderverzorgsters erbij zodat ’t kind praktisch op de schoot alleen in slaap kan vallen. Die donderdag had Fran het blijkbaar heel moeilijk om te slapen. Leen, de kinderverzorgster, had al een paar keer Fran aangemaand om stil te zijn.
En toen ze nog eens “Fran, stil!” zei, hoorde ze vanuit een van beide slaapkamers ook iemand roepen: “Fan! Til!”. En die iemand was ons Marie-poppemie.

Leen heeft ze dan maar uit bed gehaald. En content dat Marie was: gibberen en giechelen. En spelen.

Ik denk dat ze het er wel plezant vindt, daar in de crèche het speelparadijs.

Advertenties
Explore posts in the same categories: Gedrag, Kinderklap, Marie

6 reacties op ““Fan! Til!””

 1. Miestaflet Says:

  Goh, ik blijf me toch afvragen hoe ze dat doen in zo’n creche om de kindjes in groep te laten slapen. ’t Is een kwestie van wennen en gewoonte, dat weet ik wel, maar ik geloof nooit dat het bij die van ons zou lukken :-)

 2. Lien Says:

  Ik heb er ook zo eentje dat in de crèche niet wil slapen en thuis is dat geen enkel probleem. Ze leggen haar nu pas na de fruitpap in haar bedje, als iedereen al geslapen heeft en ze de kamer voor haar alleen heeft.

 3. moeferkoe Says:

  Tis alsof het over mijn eigen Marie gaat!!!
  Die houdt ook altijd een feestje in de creche als het dutjestijd is. En toen ze een tijdje geleden tijdens het dutje tegen de andere Marie stilletjes zeiden dat ze moest neerliggen, had de onze het gehoord, en was ze luid beginnen roepen: Awie! Awie! Awie! (zo noemt ze zichzelf), al die kinders wakker!
  En geestig dat ze dat daar vindt!

 4. Inge Says:

  Tis inderdaad niet simpel… In de creche waar ik tot voor kort werkte, was eigenlijk maar 1 slaapruimte waar soms tot 7 kindjes tegelijk moesten slapen. Dat was dus gekkenwerk. Vooral als daar zo’n “Marie” tussen zit die de boel op gang houdt… (bij ons was het toevallig ook een Marie die daar altijd in slaagde…). Maar die kindjes wennen daar wel aan hoor. En ’t is kwestie van de vaste slapers er eerst in te zwieren, en de echt luidruchtigen toch maar appart proberen slapen te leggen (en desnoods 2 u wakker houden…)

 5. Tamara Says:

  @moeferkoe: die Marie’s, ’t zijn hevige kadeekes :)

  @inge: zo doen ze het ook in onze crèche: de vaste slapers eerst zodat de kans kleiner is dat de luide kindjes teveel andere kindjes wakker maken. Maar simpel zal het inderdaad niet zijn. Ik denk dat de meeste kindjes sowieso wat minder slapen in de crèche dan thuis wat dan hopelijk resulteert in een langere nachtrust, dat dan weer positief is voor de ouders :)

 6. Karen Says:

  Op zo’n moment ben ik weer blij met mijn keuze voor een onthaalmoeder waar er maximum 2 per kamer liggen :-)
  Nee serieus, Amélie heeft er bij de onthaalmoeder dus nooit last van gehad, maar nu op school des te meer. Daar weigerde ze effectief te slapen ’s namiddags omdat ze daar allemaal in 1 grote zaal liggen… Maar nu lukt het schoolgaan ook zonder dutjes, dus blijft ze in de namiddag gewoon in het klasje, probleem opgelost!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: