Over billekes en broekskes.

Niets zo koddig als peuterbillekes gehuld in een fleurig onderbroekje. En sinds een paar dagen hebben we hier twee kadeekes in onderbroek rondlopen. Want ons Marie-poppemie is (zo goed als) droog overdag! Joepie de poepie!

En ze heeft ons alweer verrast. Heel lang leek het erop dat ze absoluut geen interesse had voor het potjesgedoe. Of dat ze niet wou. Toen het zo heet was in juli heb ik haar één dag in broekje laten rondlopen. Resultaat: 6 ongelukjes in 4 uur. Om het half uur een plasje op de grond/het terras van de buren/ons terras. En als ze op vraag op potje ging zitten, was het niets. Te vroeg dus, dacht ik. Ze zal zelf wel een signaal geven als ze er wel klaar voor is. Stiekem hoopte ik dat dat signaal wel voor 8 november, haar eerste schooldag, zou komen. En even stiekem was ik bang dat dat niet het geval ging zijn omdat het haar allemaal echt niéts zei. Ze zei nooit dat ze pipi in haar pamper had gedaan, ze vond het nooit erg dat ze met een zeiknatte pamper rondliep en onze vraag om eens op haar potje te zitten werd steevast met een kordate “Neen!” beantwoord. She couldn’t care less.

Maar kijk, wat ze zeggen klopt dus wel degelijk: dat zindelijkheidstrainingsgedoe kan nogal heel plots verlopen. Vorige week was ze een dag bij mijn moeder en zei ze ineens dat ze pipi moest doen. Aangezien ze dit zei vlak voor dutjestijd, dacht mijn mama natuurlijk dat het een truuk was om het slapen uit te stellen. Maar ze zette Marie toch op haar potje en hoera hoera, ze deed effectief een plasje. En van dan af hebben we haar eigenlijk altijd in slipje laten lopen. En het proces verloopt niet geleidelijk maar in grote sprongen. Ze heeft sinds dan slechts één ongelukje gehad. En de laatste 5 dagen niets van ongelukje. We zijn maandag zelfs naar Planckendael geweest met een pamperloze en ongelukloze Marie! Enkel op de terugweg hebben we haar een pamper aangedaan, aangezien ze na 5 minuten al aan het knorren was in de auto.

Dit alles lukt voorlopig wel enkel nog als we haar om het uur vragen om op haar potje te gaan. Laatste dagen zit er al eens anderhalf of twee uur tussen. En bijna elke keer doet ze een mooi plasje. En belonen we haar uiteraard. In begin met een snoepje, maar eens ze aan 7 plasjes per dag zat, hebben we dat subtiel veranderd naar een sticker waar ze ook heel content mee is gelukkig.
Zelf zegt ze het nog niet dat ze moet plassen, maar dat komt ongetwijfeld wel.

Het weze trouwens duidelijk dat het énkel over pipi op het potje gaat. Kaka wordt nog consequent in de broek gedaan. Jammer maar helaas. Op de meest ambetante momenten eerst natuurlijk. In de McDonalds bijvoorbeeld. In dat speelgedeelte met die buizen waar ge, als uw kind helemaal naar boven is gekropen, als volwassene niet meer aankunt. Gelukkig was het toen een mooie harde, droge kaka die geen sporen naliet. Vandaag was het wel platte kaka, joy joy. Ik bespaar jullie de stinkende, vorte details…

’t Is te hopen dat het geen broekschijterke blijft ;)

Advertenties
Explore posts in the same categories: Marie, Ontwikkeling

9 reacties op “Over billekes en broekskes.”

 1. moeferkoe Says:

  Wow! Zo goed! Het valt mij wel op dat dat potjesgedoe bij elk kind wel anders verloopt… Men kan daar gelijk geen lijn in trekken.
  Bij ons ging dat zodanig snel dat we nu nog met een massa pampers over zitten. We zullen ze maar houden voor de broer zeker…


 2. Inderdaad, zoals Moeferkoe zegt, bij iedereen anders ! En toch zo herkenbaar, want hier ook heel snel en plots. Wij staan nu voor de uitdaging van de Nachtelijke Drooglegging (is Noral al zo ver ? ), maar zo lang ze nog zoveel melk drinkt ’s avonds, wacht ik nog even, denk ik. Maar wanneer is het wel het moment ? We zien wel !


 3. Inderdaad, niets schattiger dan zo’n klein peuterpoepke in een onderbroek. Hier ging het al bij al ook redelijk vlot – de eerste dagen wat gesukkel, maar nu, een droom ! Alles op toilet, zelfs geen potje meer nodig …

 4. Marleen Says:

  Wauw, zo plots de klik gemaakt! Knap hoor, Marie!

 5. nelevb Says:

  Amai, wat een fris vinnig eigenzinnig ding, die marie van jullie, heerlijk om te lezen!
  Nog veel succes met het kaka-ruimen, ook dat zal sneller in orde komen dan je denkt! grtz

 6. maaike Says:

  jammer dat je ons de details bespaart ;-)
  goed marie!!!

 7. meter/moeke Says:

  Marie heeft vrijdag wel kaka op potje gedaan!


 8. […] blaascapaciteit, want heel erg vaak moet ze niet plassen. Handig bij autoritjes natuurlijk. Een broekschijterke is ze gelukkig ook al niet meer, ze zegt het nu ook wanneer ze moet kaka doen. Ik blijf ervan […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: