50 stukjes

Marie heeft het toch wel getroffen als tweede kind. Niet alleen heeft ze ons om dingen te leren, maar ze heeft – in tegenstelling tot Nora – nog een meer invloedrijke, belangrijkere, interessantere leerschool: Nora, haar grote zus. Nora die haar grote voorbeeld is en die ze constant wil imiteren. In alles: woordenschat uiteraard, maar ook in haar mimiek, dansen, zingen, in de manier waarop ze zich boos maakt, in haar fantasiespel. Echt ongelofelijk.

Ongelofelijk ook hoe snel en makkelijk ze zo dingen leert en oppikt. Nora was eerder gemiddeld qua woordenschat en praten op 2,5 jarige leeftijd, terwijl Marie echt wel verbaal sterk is. Een heel uitgebreide woordenschat, heuse volzinnen maar ook redeneringen waar we soms versteld van staan.
Ook terwijl ze tekent en kleurt, kijkt ze naar Nora om te zien hoe zij tekent en kleurt, wat ze tekent, hoe ze haar potlood of stift vasthoudt enz. Momenteel is ze fan van knippen en plakken. Kleine stukjes papier knipt ze uit (en ze doet dat goed) die ze dan op een groter stuk papier plakt. En tekenen. Meestal nog lijnen en cirkels maar ook ballonnen! Een ovaal/cirkel met een streepje aan. Haar allereerste concrete tekening.

Maar wat ons nog het meest verbaasde, zijn haar puzzelvaardigheden. Nochtans, tot ze een jaar of 2 was, interesseerde het haar niet zoveel, die puzzels. Maar plots, echt via een sprongetje, had ze er wel interesse voor en kon ze het heel snel redelijk goed. Nu zijn puzzels met 16 stukken een lachertje. Vanaf 24 stukken begint het wat interessant te worden.

En zo verbaasde ze ons afgelopen weekend door een Hello Kitty-puzzel te maken van 50 stukjes. Helemaal alleen.

Ok, ze had hem ervoor wel al een aantal keer gemaakt met een beetje hulp van ons, dus het was geen nieuwe onbekende puzzel meer, maar toch!

’t Is blijkbaar iets genetisch, want Nora was ongeveer op dezelfde leeftijd ook al zo gefascineerd door puzzels en was/is er ook vrij goed in. Er zou een link zijn met later sterk te zijn in rekenen en wiskunde. De genen van de papa overheersen dus. Alweer :)

Advertenties
Explore posts in the same categories: Marie, Ontwikkeling

9 reacties op “50 stukjes”

 1. veerle Says:

  Amai, voel ik me efkes klein nu. Ik heb in mijn hele leven slechts 1 puzzelke gemaakt en dat telde amper 16 stukjes. Naar ’t schijnt heb ik dat dan wel honderden keren gemaakt.

 2. miestaflet Says:

  Dat is wel sterk, amai!
  Hier vindt kleine zus het nog altijd veel leuker om grote zus te saboteren dan gewoon gezellig mee te doen…

 3. Marleen Says:

  Wauw! Sterk! Hier toont Jolien nog bitter weinig interesse voor puzzels. Een week of twee geleden heeft ze wel al eens enkele stukjes aan elkaar gekregen, maar het lukt enkel als je haar twee stukjes geeft die in elkaar passen. Ze zelf bijeen zoeken op basis van de tekening snapt ze precies nog niet. Dus Bravo Marie!


 4. Ik denk dat die link tussen puzzelen en wiskunde klopt, als ik afga op wat ik bij mijn kinderen zie.

 5. juffrouwbaele Says:

  Zalige foto’s! Anna heeft trouwens hetzelfde rokje.


 6. Amai sterk ! Hier doen ze dat absoluut niet graag, puzzelen… Ik heb GroteMan nog nooit alleen een puzzel zien maken, dus laat staan KleineMan. En dat rekenen, tsja, ik denk dat dat vooral in de genen zit (GroteMan moet nog 5 worden en maakt al eenvoudige sommetjes … die zei op zijn eerste schooldag “daaag mama, tot straks, ik moet leren rekenen…)

 7. moeferkoe Says:

  amai zeg! zo straf! Dan moet ze zich ook wel goed kunnen concentreren…

 8. Sara Says:

  Geweldig, die middelste foto. Opperste concentratie! En dan die kleine vingertjes. Echt lief!

 9. katjabollen Says:

  Amai, 50 stukjes is echt wel veel en zeker op die leeftijd.
  Onze dochter heeft een hekel aan puzzelen (en ze kan het ook niet goed)…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: