Marie – 2 en een half jaar.

2,5 jaar is ze al, ons kleinste patat. 2 jaar, 6 maanden en 3 dagen eigenlijk.

Tijd voor nog eens een (heel) uitgebreid overzichtje van haar kunnen.

Taal:

 • Een babbelkont, niet te doen. Ze geniet er zelf van om te experimenteren met woorden en zinnen en zinsconstructies. 3-woordzinnen zegt ze al van haar 2 jaar. Nu zijn het echte volzinnen met bijzinnen en tussenvoegsels. Alles wat ze wil zeggen, kan ze zeggen. Ongelofelijk ook hoe snel ze woorden en zinnen oppikt van ons, maar vooral van Nora. Niet enkel in positieve zin: “Laat mij gerust”, “ik wil het niet horen”, “(ver)dorie!”, “jij mag niet zo zagen”, “jij moet weggaan”, “domme mama”, “ik ga boos worden!” inclusief vermanend vingertje, “zij maar beetje rustig”, “hoe zit dat hier eh”, “zus toch!” inclusief roloog, “ik ben ’t beu!”,… Uiteraard ook gezucht, geblaas en gefrons als er haar iets niet aanstaat.
 • De laatste dagen doet ze iets eigenaardig. Achter elk woord dat eindigt met een -e, plaatst ze een -n en ze benadrukt die op een heel grappige manier door de -n wat langer dan normaal te articuleren. Bvb. “ik ben een meisjen”, “ik ben hieren!”, “ik wil boekjen lezen”
 • Een heel ontwikkelde non verbale expressie. We staan er elke dag een beetje versteld van. Hoe ze kan praten met haar ogen, haar wenkbrauwen, haar mondje en vooral de combinatie ervan. On-ge-lo-fe-lijk. En ze weet het ook dat ze er reactie mee kan uitlokken. Zeker haar puppy-look als ze iets wil oogst bijna altijd succes. En of ze het beseft.
  Ze heeft ook een heel arrogante blik bvb. als ze net wakker is, er bezoek is en ze teveel geprikkeld en gestoord wordt.
 • Ze telt tot 13. Vanaf 5 doet ze dat perfect. Van 1 tot 5 blijft ze het moeilijkste vinden, raar maar waar. Maar het betert.

Motoriek:

Fijn:

 • Kan ‘lijntjes’ knippen met een schaar.
 • Als ze echt wil, kan ze min of meer binnen de lijntjes kleuren. Allez ja, niet echt helemaal perfect binnen de lijntjes maar wel min of meer in het ‘kleurvak’.
 • Tekenkunsten: in begin een bundel rechte lijnen. Nadien meerdere cirkels over elkaar. Onlangs tekende ze een ballon: een min of meer ovale figuur met een lijn eraan getekend. Sjiek, vond ik dat. En nadien maakte ze er zelf een spin van door er meer lijntjes (pootjes dus) aan te tekenen.
 • Nog geen perfecte pengreep natuurlijk, maar ook geen vuistgreep meer. Vaak houdt ze haar potlood of stift wel nog veel te hoog vast.
 • Puzzelen! 20 à 30 stukjes gaan vlot. 50 stukjes lukt ook als ze er echt zin in heeft. Net zoals haar zus, kan ze vrij goed puzzelen en doet ze het vooral graag.
 • Verder: velcro-sandalen zelf aan- en uitdoen, rits opendoen, soms ook dichtdoen, broek en onderbroek uitdoen, onderbroek aandoen lukt soms na lang proberen,…

Grof:

 • Springen met twee voeten tegelijk zonder steun. Marie kan dit veel sneller dan dat Nora dat kon eigenlijk.
 • Klimt met handje aan de leuning heel vlot de trap op. Ook al lang. Ze heeft nooit of toch zelden de trap willen afdalen op haar poep. Nora doet dat niet, dus ik ook niet, dacht ze.
 • Typisch loopje als ze vrolijk is: iets tussen stappen en huppelen in. Ze heeft dan de neiging om tijdens het stappen of lopen ook te springen. Ongelofelijk schattig.
 • Ze stapt wel nog steeds met haar (vooral rechter) voetje naar binnen. Soms wel heel uitgesproken. Maar zelf heeft ze daar geen last van.
 • Op laddertjes en ladders van glijbanen klimmen. Liefst zonder hulp.
 • Dansen dansen dansen. Vaak ook onbewust als ze iets van muziek hoort. En het meest plezier heeft ze als ze danst in  haar autostoel en ze zichzelf kan zien in de achteruitkijkspiegel. En het allerliefste heeft ze nog als ik enthousiast meedans…
  In tegenstelling tot Nora die momenteel vooral de danspasjes wil nabootsen die ze op tv ziet en daarom soms wat stroef danst, danst Marie heel soepel en spontaan. Freestyle, als het ware. Ronddraaien, voetjes afwisselend zijwaarts plaatsen, armen afwisselend in de lucht gooien, zwieren met de poep,…

Eten:

Nog altijd een kind dat bijna alles eet en vooral graag eet. Je ziet haar echt genieten van te eten. Zwijgen en eten. Echt wel zalig, zeker Nora indachtig die op die leeftijd heel slecht at. Heel slecht. Marie staat ook nog steeds open om nieuwe dingen te proeven en meestal valt het nog in de smaak ook. Behalve die keer toen ze dacht een druif in haar mond te steken, terwijl het een groene olijf was. Haar gezicht was geld waard, ocharme. En ze eet veel ook. Veel meer dan Nora. Wat betreft warme maaltijden toch, van brood is ze wat minder zot. Fruit eet ze gelukkig ook heel graag, vooral aardbeien en “nektajin” en kiwi. En ze is zot van mayonaise… Frietjes in de mayonaise doppen en nadien in de appelmoes, heerlijk vindt ze dat. Met de handjes natuurlijk. Frietjes eet je met de handjes.

Slapen:

 • Nog steeds gaat ze graag slapen als ze moe is. Overal en altijd. Ze vraagt vaak zelf om te gaan slapen ’s middags. Ook als we ergens vreemd zijn, maakt ze er geen probleem van.
 • De laatste tijd is het soms wat meer protest voor haar middagdutje, maar eens ze dan op haar slaapkamer is, kalmeert ze en slaapt ze probleemloos in. Ze slaapt dan toch nog vaak een 2-tal uur. In november gaat ze naar school waar er wel mogelijkheid is om in de namiddag een beetje te slapen in de klas op een matras met een houten scherm afgeschermd van de rest van de drukke klas, maar ik denk niet dat ze daar denderend veel zal kunnen of willen slapen. Nora sliep ook nog vrij veel toen ze startte met school. Ze kon dan enkel woensdag en in het weekend middagdutjes doen en dat ging wel. Min of meer. ’s Avonds was ze natuurlijk bij momenten supermoe en -lastig. Dus dat zal met Marie wel hetzelfde zijn, veronderstel ik…
 • Ze gaat slapen rond 19u3o en slaapt tot ongeveer 8u30. In de vakantie was het vaak zelfs 9u30 of later, maar toen ging ze ook vaak later slapen. Tot voor kort werd ze rond 22u en ’s nachts nog eens wakker, enkel om water te drinken, maar sinds we haar uitgelegd hebben dat ze ’s avonds voor het slapen nog water mag drinken en nadien niet meer, is dat spectaculair verbeterd en slaapt ze mooi door. Zalig. ’t Zal binnen een kleine 3 maand weer afzien zijn, maar soit…
 • Als ze ’s nachts of ’s morgens wakker wordt, is het eerste dat ze nog steeds doet naar papa vragen. De eerste 3 minuten is mama echt niet goed genoeg. Enkel als ik uitleg dat papa gaan werken is en ik haar met vanalles kan afleiden, wordt ze rustig en mag ik haar uit bed halen. ’s Nachts is ze niet te kalmeren en blijft ze gemakkelijk 5 minuten hysterisch wenen, juist omdat ik haar kom troosten en niet papa. Een papa’s kindje? Neen hoor…

Spelen:

 • Toppers momenteel: tekenen en kleuren, met de poppen spelen, puzzelen en het keukentje. En boekjes lezen natuurlijk.
 • De laatste maanden kunnen de twee zussen heel erg mooi samen spelen. Ofwel samen spelen met de poppen (iemand is mama, de andere papa of Marie is baby en Nora mama of omgekeerd) of samen met de houten blokken spelen of samen doktertje spelen met de dokterstas enz. Ze hebben allebei geleerd van toegeeflijk te zijn en te delen. En Nora kan soms oh zo ontzettend lief en beschermend zijn voor haar kleine zus. Zo zo zo mooi, schattig en ontroerend om hen bezig te zien dan. Ook iets wat we echt eens stiekem moeten filmen om de finesses ervan niet te snel te vergeten…
 • Uiteraard kunnen ze ook ferme slaande ruzie maken, inclusief haren getrek, slaan, pitsen en bijten.
 • Ze kan geweldig goed en mooi alleen spelen.  Ook al spelen 3 andere kindjes in het zwembadje. Als zij liever in de zandbak speelt, zal ze dat doen ook, een uur lang. Desnoods alleen. Soms zelfs liever alleen, heb ik de indruk. Als ze het gevoel heeft dat die grote meisjes (zus en buurmeisjes) met andere dingen bezig zijn waarvoor zij nog te klein is, zal ze niet snel zeuren of protesteren, maar zondert ze zich af en speelt ze vrolijk alleen terwijl ze tegen zichzelf praat. Of tegen haar (denkbeeldige) pop. Andere momenten speelt ze dan wel heel mooi samen en kan ze wel helemaal opgaan in een fantasiespel, samen met anderen.
 • Fantasiespel evolueert met rasse schreden. Zeker onder invloed en impuls van haar grote zus.
 • Ze imiteert haar grote zus constant en in alles. Tot in de kleinste details. Tijdens het spelen kijkt ze naar haar grote zus en even later doet ze exact hetzelfde tegen haar poppen bvb.

Karakter:

 • Heel vrolijk, goedlachs en goedgezind eigenlijk. Zeker als ze uitgeslapen is en net uit haar bed komt.
 • Tegelijkertijd is het ook een koppig ding met een ferm eigen willetje. Typisch voor haar leeftijd natuurlijk, maar toch. Ze heeft temperament. Al vanaf het begin van haar pril leventje.
  Haar legendarische hysterische buien zijn wat minder frequent, maar áls ze kwaad is… is ze niet voor rede vatbaar. Krijsen, huilen, brullen en op de grond smijten. Voor de meest pietluttige dingen eerst natuurlijk. En enkel te troosten met tuutje of pakken. Als papa thuis is, wil ze enkel door de papa getroost worden. Gelukkig is mama ook nog meer dan ok als papa niet in de buurt is.
 • Heel zelfstandig. Een grote plantrekker. Schoenen doet ze alleen aan, ook al moet ze 21 keer opnieuw proberen. Van de minste hulp wordt ze boos en vliegen de schoenen in de lucht. Leve sandaaltjes met velcro. En croqs. Als iets niet lukt, wordt ze boos, maar wordt ze nog bozer als we willen helpen. “Ikken zelf doeee-eeeen”. Pas als het echt niet lukt, zal ze hulp aanvaarden. Maar énkel als ze het zelf vraagt, niet als wij het aanbieden.
 • Heel nieuwsgierig. Pikt snel dingen op. Alert ook voor haar omgeving
 • Een knuffelmieke. Ze geeft graag en makkelijk lieve knuffels of komt zelf op de schoot kruipen als ze moe is. Familie en vrienden krijgen ook heel gemakkelijk een kus én dikke knuffel.

Sociaal:

 • Heel sociaal naar andere kindjes: kijken, lachen, naast gaan staan.
 • Naar volwassenen toe lacht ze ook wel gemakkelijk, inclusief zwaaien en “daaag” roepen. Als wij in de buurt zijn toch. Als we niet vlakbij haar zijn of de andere volwassenen komen wat te dicht of doen wat teveel moeite, kan ze wel verlegen zijn. Zeker als ze wat moe is. Hoewel ze ook wel heel snel ontdooid is. En als ze geen zin heeft om sociaal te doen (bij de dokter en de verpleegster van Kind en Gezin bvb. als ze op commando dingen moet doen of zeggen), dan doet ze alsof ze extreem verlegen is, kijkt ze weg of kijkt ze zelfs boos of arrogant.
 • Eens ze ontdooid is, is het een echt showbeest. Ze weet goed wat te doen om aandacht te krijgen, om anderen te doen lachen. Houdt er ook van om anderen te entertainen.
  Als ze een spiegel ziet (en een raam kan daar ook al dienst voor doen), is ze ook niet te houden. Soms stiekem, soms niet zo stiekem bekijkt ze zichzelf terwijl ze zotte smoeltjes trekt, begint te dansen, huppelen, springen en nadien quasi verlegen lacht.

Gedrag:

 • Ons negeren, maat, maar echt! Wéten dat ze ons hoort, maar niet willen reageren of antwoorden. Gewoon wegkijken en voortdoen waarmee ze bezig is. Soms zelfs als ze met niets bezig is. Ongelofelijk irritant vind ik dat. De stomste vragen negeert ze: wat moet er op uw boke? Wil je melk of water? Ga je mee naar buiten of niet? Ik word daar echt zot van. Enkel als je met iets dreigt of begint te tellen tot 3, zal ze plots wel reageren of antwoorden.
 • En nogal vaak niet luisteren natuurlijk als er haar iets gevraagd wordt om te doen. En het tegenstelde doen van wat haar gevraagd wordt: kom eens hier = zo ver mogelijk weglopen, doe eens mondje open (tanden poetsen) = lippen op elkaar persen, klim maar in uw stoel = in nora haar stoel klimmen of tergend traag in stoel kruipen. En dat alles gepaard met een deugnietenlach en deugnietenoogjes.
 • Gelukkig kan ze ook heel flink zijn, vooral als er een beloning in het verschiet ligt: Jip&Janneke snoepjes doen het nog steeds geweldig. Of de belofte om samen een spelletje te spelen.

Zindelijkheid:

Helemaal doog nu. Allez ja, overdag toch, nog niet ’s nachts en tijdens haar dutjes. Ze zegt nu zelf: “Ik moet plassen” en heeft, net zoals Nora, een vrij grote blaascapaciteit, want heel erg vaak moet ze niet plassen. Handig bij autoritjes natuurlijk. Een broekschijterke is ze gelukkig ook al niet meer, ze zegt het nu ook wanneer ze moet kaka doen. Ik blijf ervan versteld staan hoe ongelofelijk vlot en snel gans dat zindelijkheidsgedoe gegaan is.

Elke dag kan ik haar 5 minuten gadeslaan en me afvragen wanneer ze zo plots zo groot geworden is. Nog nauwelijks een peuter, maar een beginnend kleutertje. Een echt klein mensje met een heel eigen, sterk karaktertje. En dat terwijl Marie ons kleine poppemie was. Ons baby’tje. Maar word maar groot en groter, lieve schat. Mama en papa kijken heel geboeid toe en genieten er elke minuut van.


Advertenties
Explore posts in the same categories: Marie, Ontwikkeling

5 reacties op “Marie – 2 en een half jaar.”

 1. miestaflet Says:

  Da’s idd een heel uitgebreid en mooi verslagje!
  Zo’n droomkind zeg! ;)

 2. Annelies Says:

  Heel herkenbaar op sommige vlakken, vooral wat betreft gedrag bij Fiona (zal wat peuterpuberteit bijzitten zeker?) Hopelijk kan ik binnen twee maanden ook zo’n mooi overzichtje maken.

 3. Tess Says:

  Het ziet er me een klein vedetje uit! :)

 4. meter/moeke Says:

  twee lieve shattige meisjes echt leuk om ze bezig te zien en bij jou te hebben
  Marie probeert ook om een jasje met knopjes dicht te doen,als je veel tijd hebt lukt het soms al

 5. maaike Says:

  leuk verslagje van een pittige dame die graag slaapt :)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: