Lena – 3m

Ons kleinste pruts is ook alweer 3 maanden, seg. Geen zuigelingske meer, maar een alerte baby. Ik vind het wel plezant, die groeiende interactie.

En ’t is een schatje, ons Lena. Een gemakkelijke, rustige, vrolijke baby. Overdag toch. Ze huilt enkel als ze honger heeft en huilt wat klagerig als ze moe is. De krampen zijn ook al veel verbeterd en zo goed als verdwenen. Ze drinkt om de 3,5 uur. Soms laat ze er eens 4 uur tussen, vooral in de namiddag. Na het drinken speelt ze een beetje. In haar wipper met de speelboog waar ze de bloemetjes steeds bewuster laat draaien. Of op de Tiny Love speelmat. Daar blijft het wel nog bij wat rondkijken naar al de kleurtjes en de figuurtjes. En enthousiast stampen met de beentjes. Grijpen zit er nog niet in, ook niet per ongeluk. Ik leg haar ook eventjes op haar buik op de speelmat; de eerste 3 minuten vindt ze dat wel plezant, nadien wordt haar hoofd te zwaar en begint ze te neuten. En onder de Tiny Love mobiel. Nog steeds een favoriet: stampen met armen en benen en maar lachen naar de beestjes. En geluidjes maken! Maar het leukste entertainment zijn toch wel haar 2 grote zussen. Als ze Nora en Marie kan bekijken terwijl ze spelen, is het allemaal wel ok voor Lena. Makkelijk, jong!

Als ze anderhalf uur of bijna 2 uur wakker is, wordt ze moe. Op haar buikje leggen in haar park en meestal valt ze vlotjes in slaap. Soms met tuutje, soms zonder. In begin wou ze absoluut geen tuut, maar de laatste tijd raakt ze er precies wel wat meer aan gehecht. Soms gaat het in slaap vallen gepaard met huilen (vooral als we beetje te lang wachten met haar in slaaphouding te leggen), maar dan krijgen we haar wel rustig door zachtjes op haar rugje te kloppen. We moeten haar alleszins niet meer al rondlopend in onze armen in slaap laten vallen. Ze slaapt dan zeker anderhalf uur, soms 2 uur. Heel fijn! Zeker om in huis het een en ander te kunnen doen. Of om wat te vegeteren in de zetel. Of om te bloggen. Of om fotoboeken samen te stellen.
Ze is ook heel gemakkelijk om mee op stap te gaan. Als we haar in de draagmand leggen om te slapen tenminste. In de maxi-cosi slaapt ze moeilijker omdat ze een buikslaper is en ze in de maxi-cosi niet op haar buik ligt. Uiteraard. In de auto is het echter geen probleem om in de maxi-cosi in slaap te vallen. En als we constant wiegen met de maxi-cosi valt ze na wat neuten ook wel in slaap, maar niet zo vast en diep als in de draagmand. Wat een groot verschil met Marie is dat! Ik herinner me nog levendig hoe zij moord en brand huilde krijste als ze moe was en niet meteen in slaap viel. Vreselijk hoe die kon huilen… Daarmee vergeleken is Lena haar “ik ben moe” gehuil peanuts. Oh, en in de draagdoek valt ze ook makkelijk in slaap.
Tot voor kort sliep ze tussen de voeding van 19u en 22u in haar park beneden. Of op onze arm/buik, want ’s avonds had ze het lastig en nood aan lichaamscontact. Logisch ook, aangezien ze overdag haar dutjes alleen in haar park doet. De laatste dagen echter sliep ze vaster en makkelijker in ’s avonds en laten we haar nu in haar bedje boven slapen na de voeding van ongeveer 19u. En dat lukt ook goed.

Haar nachten zijn eigenlijk heel erg wisselvallig. Elke keer anders en totaal geen structuur of logica in te vinden.
Toen ze 5 weken oud was, sliep ze 8 uur door. Zalig.  Ze dronk dan tussen 22u en 23u en sliep dan tot ongeveer 6u, soms 6u30. Ze heeft dat echter slechts 2 weken volgehouden. Rond haar 7 weken werd ze midden in de nacht opnieuw wakker. Meestal tussen 3u en 4u. We zijn er nog steeds niet aan uit of het van honger is dat ze wakker wordt of buikkrampen. In begin liet ik haar drinken waardoor ze wel rustig werd, maar ze dronk eigenlijk heel weinig.  Dus probeerden we haar eens stil te krijgen zonder haar te voeden: troosten, sussen, tuutje geven, op rugje kloppen. Soms lukte dat in 10 minuten, soms 20 minuten. Soms was het slapen-wenen-slapen-wenen en was ze pas na een uur helemaal stil.  Ze viel dan opnieuw in slaap tot 6u, soms 6u30. Soms moest ik haar zelfs wakker maken om 6u30. Ze begon dan altijd heel gretig te drinken, maar dronk uiteindelijk toch niet superveel. Dus zal het toch niet door grote honger zijn dat ze vaak rond 3 á 4 uur terug wakker wordt.

Enfin, die periode is ook weer voorbij. Wisselvallig, ik zei het al. De laatste dagen valt ze na haar voeding van 19u, soms 20u vlot in slaap. In tegenstelling tot vroeger toen ze tussen 19u en 22u erg onrustig was en enkel in onze armen in slaap viel. Maar nu leggen we haar na haar (voor)laatste voeding in haar eigen bedje boven. En wordt ze niet meer wakker tussen 22u en 23u om te drinken. En dus laten we haar slapen tot ze spontaan wakker wordt om te drinken. En dat is de laatste twee nachten al eens om 1u geweest en om 2u. 5 á 6 uur na haar voeding dus. Aangezien dat ook nog maar haar 6de voeding is, vind ik dat zeker niet abnormaal. En dan slaapt ze verder tot 6u, soms 6u30. Voordeel: geen onrustig gehuil meer om 4 uur. Klein nadeel: toch weer een nachtvoeding, of liever: een heel late laatste (6de) voeding. Ik kan er enerzijds wel mee leven. Het goeie is dat ik dan zelf vroeg kan gaan slapen aangezien ze om 22u niet meer moet drinken. Hoewel ik toch wel hoop dat die nachtvoeding slechts van tijdelijke aard is. We zijn verwend geweest met die 8 uur slaap en ’t is lastig om dat terug op te geven. Ook al is 6 uur doorslapen ook absoluut niet slecht natuurlijk.

Op motorisch vlak doet dat nog niet veel natuurlijk. Wel fanatiek stampen met de beentjes. Zwaaien met de armen. Oh, en vingers in haar mond steken. Haar volledig hand eigenlijk. En maar ‘sjokken’ en sabbelen. Gelijk een bezetene. Niet omdat ze honger heeft, maar omdat ze het leuk vindt. Veronderstel ik toch. En kwijlen!
Sinds een paar dagen kan ze ook – plots – haar hoofd 90° rechtop houden in buiklig, waarbij haar beentjes ook een beetje in de lucht hangen. Net een visje op het droge.

Ze reageert ook op onze stemmen. En op geluid in het algemeen: ze draait haar hoofd in de richting van het geluid. En het geluid en de gezichten van haar twee grote zussen kent ze ook al heel goed! Als Lena overdag wat begint te neuten uit verveling of beginnende vermoeidheid hoef ik maar te zeggen: “Nora of Marie, vertel gauw eens iets aan Lena, dan zal ze terug blij worden.” Gelukkig vinden ze dat zelf ook plezant om te doen. En zijn ze fier als Lena teruglacht. Geweldig ook om Nora of Marie een boekje te zien voorlezen waarbij ze het boek ook draaien en de prentjes laten zien aan hun kleine zus. Zo lief.
Ze vindt het ook geweldig als ik zing. Haar topfavoriet momenteel: “De kikkertjes, de kikkertjes zijn aardig om te zien…”. Als ze weent en ik begin te zingen begint ze door het huilen door te lachen. Heel koddig om te zien. En als ik blijf volharden in het zingen wordt ze vaak helemaal rustig en stopt ze met wenen. Tenzij ze honger heeft, dan werkt die zangtruuk niet natuurlijk. Zingen zou ik het eigenlijk niet noemen trouwens, ik kán niet zingen. Maar baby’s zijn duidelijk nog niet gevoelig voor vals kattengezang.

En brabbelen! Zo superfantastischgeweldig schattig. Als wij iets vertellen, kijkt ze aandachtig en brabbelt ze terug. Verschillende intonaties, verschillende klanken. En lachen terwijl ze brabbelt. En soms wat fronsen erbij. Net alsof ze écht iets belangrijks wil vertellen. Ze is echt om op te vreten als ze dat doet.

We zijn zo ongelofelijk hard verliefd op onze kleinste muis, elke dag een beetje meer.

Advertenties
Explore posts in the same categories: Lena, Ontwikkeling, Zonder categorie

3 reacties op “Lena – 3m”

  1. jessie Says:

    MOOI! En wat gaat het snel zeg!!!! Kan mij niet voorstellen dat Ellis dit allemaal al kan binnen drie maand zeg

  2. kim Says:

    Oooh Tamara, ge doet me watertanden naar ook zo’n gemakkelijk en lief babytje…
    Super schattig die interactie met de grote zussen!


  3. […] vooral overdag gemakkelijk. Haar nachten zijn, nog steeds, wat wisselvallig en bizar van timing. Ze drinkt tussen 19u en 20u en de volgende voeding vraagt ze […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: