Norse Nora

’t Zal weer de leeftijd zijn zeker? Of een fase.

Nora loopt ‘vies’ de laatste weken. Voor het minste wordt ze boos en begint ze te wenen. Luid en vals krokodillengehuil. Extreem overdreven. En uiterst irritant.

En het is ook nooit goed (genoeg) voor haar. Ook al doen we ons best om samen iets leuks te doen, ze heeft altijd wel commentaar. Als ik samen met Marie en haar paashoedjes wil knutselen, is ze kwaad omdat ze soms héél eventjes moet wachten omdat ik ook Marie moet helpen voor ik haar kan helpen. Of omdat het paashoedje te klein is voor haar (groot) hoofd. Of als we naar de speeltuin gaan, is het gezaag en geklaag omdat er gras is rond de speeltuin en geen zand. Of omdat de glijbaan ‘saai’ is.

En constant vergelijken met Marie. En zich voortdurend verongelijkt voelen. Aja, want we vragen áltijd eerst aan Marie wat ze op haar boterham wil. En we geven áltijd Marie eerst eten op haar bord en dan pas Nora. En Marie krijgt áltijd de roze beker en Nora nóóit. En Marie mag altijd een rokje/kleedje aandoen en Nora altijd een saaie broek/short. En Marie mag veel meer op de schoot zitten dan zij. Enz enz. Het dutske toch.

En de manier waarop ze dit allemaal uit. Dat vind ik nog het ergste eigenlijk. Rologen doet ze al lang. Daar verschieten we niet meer van. Maar die andere manierkes. Onbeleefde manieren. Heel erg arrogant gedoe eigenlijk. Stampvoeten, met dingen gooien, zo heel eventjes haar tong uitsteken als teken van ergernis, hoofd geërgerd heen en weer zwaaien, extreem boze blik. Oh, en blazen en zuchten natuurlijk. Niemand kan zo geërgerd, boos of verveeld zuchten als Nora. Echt. En wat er dan allemaal uitkomt:

“Goooh séééég, ik heb het wel al drie keer gezegd eh!” of “Jaaaa-aaa, derde keer al!”
“Jajaaaaaa, direct…”
“Ik wil niets meer van jou horen. Ik ben het beu!”
“Laat mij nu toch eens doen.”
“Neen, straks.”
“En ik doe het toch niet, kijk maar.”
“Ik mag hier nooit niks van jou.”
“Als ik niet mag buitenspelen, ga ik ook mijn pyama niet aandoen.”
“Ik luister toch lekker niet.”

Ik herinner me nu dat ze nog eens zo’n periode gehad heeft. Maar nu is het dus een graadje erger. Want veel minder grappig omdat het écht onbeleefd en arrogant overkomt.

Uiteraard heeft ze ook haar vrolijke, blije, flinke, fijne periodes. ’t Zou hier anders maar een trieste boel zijn. En ze zou anders ook al lang achter ons spreekwoordelijk behang plakken. En als ze zo’n goeie periode heeft, bekrachtigen we haar uiteraard extreem positief…

’t Zal wel weer vanzelf passeren zeker?

Advertenties
Explore posts in the same categories: Gedrag, Kleine Ergernissen, Nora, Ontwikkeling

11 reacties op “Norse Nora”

 1. kientjes Says:

  Hmm, ik heb hier 2 dames in die fase. Ja, nog STEEDS! Zooo jaloers op elkaar. Ik zou de frieten moeten tellen en de nutella moeten wegen… Wild word ik er van…
  Maar bon, we proberen er echt op te letten dat we ze beide evenveel aandacht geven en proberen niet te fel in te gaan op jaloerse buien. Néén ik tel de frieten niet, al zouden jullie dat willen. En durf ze zelf ook niet te tellen!

  Arrghh!

 2. Inge Says:

  Je kan je niet inbeelden hoe HERKENBAAR dit allemaal is, en ook hoe “blij” ik ben dit hier te lezen (het is dus een fase, oef!). Weet je dat mijn ventje en ik vanmorgen blij waren dat we konden gaan werken, en dat na amper 5 daagjes thuis?

 3. isabel Says:

  Ons Lies heeft dat ook een poosje gehad, enkele maanden na de geboorte van Marieke. Opeens leek ze echt te beseffen dat er toch wel wat veranderd was thuis. De eerste weken was ze gewoon trots en blij met haar zusje, maar na een poosje begon ze opeens stout gedrag te vertonen. Heeft enkele weken geduurd en is weer even snel gestopt als dat het begonnen is. Hysterische scènes thuis en in ’t openbaar, vies verbaal gedrag, moedwillig speelgoed beschadigen enzo… Het is allemaal de revue gepasseerd. Sterkte! :-)

 4. sabine2302 Says:

  Ik sluit me aan bij Inge (Kientjes): het is een fase maar soms blijft die inderdaad wel heeeel erg lang duren! Bij onze Marie dus al 8 jaar, 4 maanden en 11 dagen …

  Hetzelfde gedrag: rologen, arrogant taalgebruik, Kamiel pesten omdat zij zogezegd niet genoeg aandacht krijgt, nooit content zijn, heel laag zelfbeeld (mijn haar is lelijk, ik wil zo haar als die of die, ik mag nooit mooie kleren aandoen, ik moet altijd die lelijke schoenen aan, ik heb vieze tanden …).

  En ik was ook heel blij dat ik na 5 dagen thuis vandaag kon gaan werken!

  Nog veel succes ;-)


 5. Een verongelijkte oudste dochter… het klinkt bekend in de oren…
  Ik ben een interessant boekje aan het lezen over rivaliteit tss broers en zussen (of tss zussen en zussen) het heet “How2Talk2Kids- broers en zussen zonder rivaliteit” en het is super interessant, leest vlot en vol met duidelijke en praktische tips en voorbeelden. (Ik las eerst “How2Talk2Kids” over communicatie met kinderen in het algemeen en daarna het broers en zussen boekje en ik moet zeggen, ik ben sindsdien al verschillende keren achterover gevallen van het effect van de tips die erin staan!!!). Het heeft mij dus in ieder geval geholpen als antwoord op de dochter die ook nooit content is en constant aandacht en bevestiging zoekt ten koste van haar broer en dat op een heel vervelende manier doet…

 6. JeMaMuse Says:

  Och, da’s bij ons net zo. Ik word daar tureluur van: alsof zussen zijn een wedstrijd is. Heuse catfights hebben we en ze zijn 6 en 4. Ik ben bang dat het geen fase is, het blijft duren en het wordt alleen maar erger. Tot ze elk hun eigen weg gaan en elkaar dan pas ten volle zullen apprecieren. Boehoe :-(

 7. maaike Says:

  ik ben zelf een oudste dochter en ik herken dat gevoel maar al te goed ;-)
  maar hey, leuk is het niet
  en isla heeft er ook wat last van hoor ;-)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: